André de Prouw

André de Prouw - senior adviseur

Het constructiewerk is met de paplepel ingegoten. Vader Henri de Prouw is oprichter van het bureau (in 1954) en nog voor zijn studie Bouwkunde was André al dikwijls op kantoor te vinden waar hij berekeningen uittypte en sondeerdata omzette in grafieken. Daar is de interesse voor funderingen gewekt.

Na de studie Bouwkunde (HTS Vondellaan Utrecht) gestart als werkvoorbereider/assistent uitvoerder op een bouwproject aan de Johan de Wittlaan te Den Haag, waarbij een grote bouwput is gerealiseerd voor een parkeergarage waarop drie kantoortorens zijn gebouwd. Het vele grondwerk met damwanden, verankeringen en bemaling had ook daar grote aandacht. In 1986 is de overstap gemaakt naar Constructiebureau H. de Prouw, toen na een dip op de bouwmarkt de werkzaamheden aantrokken en de opdrachten toenamen. Een extra tekenaar erbij en de eerste berekeningen als constructeur volgden al spoedig (nog steeds met tabellenboeken en zakjapanner). Maar de automatisering ging met grote stappen vooruit. Eind jaren ’80 werden raamwerkberekeningen uitgevoerd met een computer en al gauw werd het onderkomen aan de Jagersdreef in Driebergen te klein en is het bureau verhuisd naar boerderij De Boeije aan de Vossegatsedijk 2a in Amelisweerd (Bunnik). Sinds 1990 is André mede-directeur van Constructiebureau H. de Prouw.

Na een paar jaar in Bunnik werden de tekenschotten vervangen voor PC’s met steeds grotere beeldschermen. In 1996 is een samenwerking tot stand gekomen met Ingenieursbureau Starmans, waarbij een VOF is opgericht, zodat er een breder draagvlak was voor grotere projecten. In 2000 is de VOF opgeheven en heeft André Ingenieursbureau Starmans overgenomen.

In de jaren ’90 heeft de oprichter, Henri de Prouw, langzaamaan zijn werkzaamheden afgebouwd en heeft André de algehele leiding van het bureau overgenomen. Daarbij is ook de naam van het bureau veranderd in Constructiebureau De Prouw (zonder de H).

Innovatie is de drijfveer. Al vanaf het begin van zijn carrière heeft de automatisering een belangrijke rol gespeeld. Medio de jaren ’80 was het de opkomst van reken- en tekenprogrammatuur waardoor de werkzaamheden in een stroomversnelling raakten. Op het gebied van de restauratie heeft het nog een paar jaar geduurd voordat ook daar digitaal werd gewerkt.

Restauratie is “hot” en is een van de belangrijke werkgebieden van Constructiebureau De Prouw. Dick Vlot was de mentor van André. Hij heeft het vak van constructief restaureren doorgegeven, waarna door studie en vooral ervaring de kennis is vergroot. André is thans senior adviseur en is gespecialiseerd in restauratie en schadeanalyses, waarbij zijn kennis op gebied van monitoring, geo- en funderingstechnieken uitstekend gecombineerd worden. “Onderzoek naar mogelijke schadeoorzaken is vergelijkbaar met werk van een technisch rechercheur”. En of restauratie een “roestig vak” is? Integendeel! Vooral bij restauratie is er veel innovatie. Er worden steeds nieuwe onderzoeksmethoden toegepast, wat juist deze tak van constructie zo interessant maakt.

Behalve het adviseren bij bouwprojecten geeft André de Prouw ook presentaties over restauratie en aanverwante onderwerpen. Tevens wordt zijn expertise gevraagd als deskundige door diverse Rechtbanken en adviseert hij bij bouwkundige zaken voor juristen.

André de Prouw is lid van KIVI/NIRIA, Betonvereniging, Bouwen met Staal, ICOMOS, WTA en is aangesloten bij de KCAF.

André is getrouwd en heeft twee dochters (1989 en 1992). De jongste dochter heeft Bouwkunde gestudeerd in Amsterdam. Verder is André een actief fotograaf, reist graag en houdt (naast zijn vak) van lekker eten en (Franse) wijn. Daarnaast is hij actief lid van Rotary International.