Klim naar het licht – St. Bavo kathedraal Haarlem

Na de restauratie van de kathedraal, waarvan Constructiebureau De Prouw de engineering heeft verzorgd, is op donderdag 25 april de officiële opening geweest van de tijdelijke loopbrug tussen de twee torens van de Kathedrale Basiliek St. Bavo te Haarlem.

Gedurende de zomerperiode geeft deze uitdagende brugconstructie de bezoeker de mogelijkheid om dit prachtige bouwwerk en de achterliggende stad Haarlem vanaf een uniek perspectief te bekijken, namelijk op 60 meter hoogte tussen de beide torens in. De brug is uitgevoerd middels een stalen vakwerkconstructie met een gesloten vloerafwerking en een open wandafwerking, hierdoor wordt voldoende comfort en veiligheid geboden zonder concessies te doen aan de “spannende” beleving. Naast de loopbrug is er op beide torens ook een uitkijkplatform gerealiseerd met aanduidingen van de omliggende bebouwing en kan er een uniek bezoek worden gebracht aan de houten kapconstructie boven het plafond.

In samenwerking met Van Hoogevest Architecten en Klim naar het Licht is dit ontwerp tot stand gekomen en is een unieke beleving gecreëerd om de bezoekers van dit prachtige bouwwerk een nog beter beeld te geven van de gehanteerde bouwkunst. Constructiebureau de Prouw heeft de constructie van de brug ontworpen met twee vakwerkliggers, waartussen een vloer is aangebracht. Een lichte dwarsconstructie geeft stabiliteit aan de tijdelijke brug, zodat de beweging van de brug minimaal is, wat op grote hoogte belangrijk is voor de beleving van de bezoekers.