Klokkenstoel

Klokkenstoelen, constructies waarin de luidklokken hangen in torens, zijn bijzondere constructies. Sommige klokkenstoelen zijn eeuwen oud en zijn opgebouwd in een houtconstructie. Door de eeuwen heen zijn de meeste klokkenstoelen aangepast voor reparatie of als er luidklokken werden ingehesen. De constructie van een klokkenstoel moet de horizontale en verticale belastingen die tijdens het luiden ontstaan dempen, om op een lager niveau in de steenconstructie van de toren te zijn ingewerkt, waar de metselwerkconstructie voldoende capaciteit heeft om de belastingen op te nemen. De houtconstructie van de klokkenstoel staat meestal geheel los van het torenmetselwerk. Sommige klokkenstoelen zijn meer dan 13 meter hoog.

Ons bureau verzorgt opnames en herstelplannen voor (oude) klokkenstoelen, waarbij ook de constructie van de toren wordt beschouwd. Belangrijk is ook het bepalen van de eigenfrequentie van de constructie, omdat door het luiden van klokken teveel beweging en schade aan het metselwerk kan ontstaan.

Ons bureau heeft geadviseerd voor diverse klokkenstoelen, zoals de St. Maartenskerk in Zaltbommel, de Catharijnetoren in Brielle, de Martinustoren in Franeker, de Boventoren in Kampen, de Geertekerk en Nicolaïkerk in Utrecht, de Zuiderkerk in Amsterdam, de Stevenskerk in Nijmegen en klokkenstoelen in Rinsumageest, Loppersum, Oosterhout, Abcoude en Asperen.